pátek 28. dubna 2017

Terezín!

Čauky!

V sobotu jsme s kamarádkou Áďou a našima tátama vyrazili na výlet do Terezína. Byl to silnej zážitek, být na těch místech, kde se to všechno dělo. Sice Terezín není koncentrační tábor, ale to neznamená že tam nikdo neumřel. Je to takový silnější téma, ale za ten zážitek to určitě stojí.

Vlastně jsme se tam vydali kvůli Ádě, já se taky nebránila, ale byl to hlavně její nápad. A bylo to skvělý. Venku ještě před vchodem byl hřbitov, kde je okolo 2 300 hrobů.  Na některých jsou jména a na některých vůbec, ale na všech jsou čísla. V malé pevnosti nebyly děti, byli tam až od 18 a hlavně političtí vězni, ale židé taky. 
Bylo to rozdělené na mužské a ženské oddělení. S Áďou jsme si myslely, že i v ženském oddělení dělali dozorčí chlapy, ale nakonec jsme zjistily, že tam dozorcovaly manželky těch dozorčích, kteří tam bydleli.  
V těch menších "pokojích" s trojpatrovou palandou nacpali až 120 lidí a do těch větších s čtyřpatrovou nacpali až 600.  
To o té koupelně určitě znáte, že to bylo jen na oko kvůli kontrolám.
Bazén a to kino bylo v té části pro dozorčí a jejich rodiny, oni tam měli prostě luxus. Prý v tom kině jsou původní sedačky, ale nevím jestli by tak dlouho vydržely.
Průvodkyně nám taky říkala, že tam byl nějaký pán na samotce a nezbláznil se jen kvůli tomu, že si povídal s pavoukem a doma prý potom nesměli zabít žádného pavouka a všude měli pavučiny.

Už jste tam někdy byli?
Určitě se tam někdy vypravte, jestli jste tam ještě nebyli, stojí to za to. 
Terry




Žádné komentáře:

Okomentovat